Interviu cu Florin Molocea, prezent la toate edițiile Brașov Marathon

Interviu cu Florin Molocea, prezent la toate edițiile Brașov Marathon
“Challenge yourself to trail run” este unul dintre motto-urile noastre și credem că facem asta cu fiecare ediție de Brașov Marathon. Uneori, mai lansăm și altfel de provocări.
L-am provocat pe Florin Molocea, deja pionier BvM, să ne povestească puțin despre primele sale interacțiuni cu alergarea, modul în care reușește să îmbine viața de familie, cariera profesională și antrenamentele riguroase, precum și lecțiile valoroase pe care le-a învățat din alergare și cum l-au ajutat acestea în viața profesională.
Mulțumim, Florin, pentru timpul acordat, iar ție cititorule, îți dorim să te inspire acest scurt interviu!
1. Care a fost prima interacțiune cu alergarea montană și de fapt, ce te-a făcut să rămâi prieten cu ea?
Alerg pe tot parcursul anului și imi place să văd și să simt cum se schimbă natura în funcție de anotimp. Mă simt mult mai conectat la natură prin alergarea montană.
Am început odată cu primele competiții organizate la nivel local în Brașov în 2012. Am participat la prima ediție a Brasov Marathon (plecare/sosire: Piața Sfatului), iar apoi am fost prezent la fiecare ediție pe care ați organizat-o. 19 aprilie 2012 a fost data acelei prime ediții a Brașov Marathon, iar la acel moment cea mai lunga probă era cea de semimarathon, cu două urcări pe Tâmpa – Gabony la prima, Serpentinele la a II-a.

2. Se apropie Brașov Marathon, o nouă provocare pentru voi. Care a fost totuși cel mai provocator concurs/ antrenament de până acum?
Anul trecut am participat la cursa de Ultra (aprox. 70 Km) a Brasov Marathon – este cu siguranță una dintre cele frumoase curse de la noi din țară cu cele 4 vârfuri pe care te poartă.
Una dintre cele mai solicitante pentru mine a fost cursa 2×2 din Fagaraș iar o experiență plăcută și provocatoare, alături de amintiri frumoase am și de la proba de Ultra din Ciucaș (aprox 105 KM) unde alergarea pe timpul nopții, la frontală, îți activează toate simțurile.

3. Și pentru că tot vorbim de antrenamente – cum reușești să le integrezi în programul de zi cu zi?
În timpul săptămânii, soluția pentru mine este alergarea prin oraș, dimineața (aprox. 45-60 de minute) începând cu ora 5:15 – 5:30, deci cu trezirea la ora 5:00. În weekend alerg distanțe mai lungi, prin pădure și cu diferență de nivel.
Acest interviu este susținut de oameni pasionați de alergarea montană din Pentalog – a Globant division, companie care creează “technology that delights”.
4. Sporturile de anduranță necesită atât rezistență fizică, cât și rezistență mentală. Cum te-a influențat acest sport în modul în care abordezi provocările în viața profesională și în cea personală?
O cursă lungă o împart în segmente și îmi dozez resursele pentru fiecare parte. La problemele complexe din sfera profesională sau personală am învățat, la fel să segmentez și să mă concetrez pe părți mai mici, ușor de abordat și de rezolvat. Nu întotdeauna planul se potrivește cu realitatea din teren, așa că adaptabilitatea devine esențială.
5. Există oare vreo analogie între abilitățile pe care le dezvolți ca alergător montan și cele necesare în viața profesională?
Cred că am dobândit o ascultare mai bună, o toleranță mai bună la stres, la efort și la ședințele lungi. Am învățat să accept situațiile neprevăzute și să-mi controlez mai bine reacțiile.

6. Printre cele mai frumoase momente din Brașov Marathon sunt cele de la finish, când alergătorii se reunesc cu familia. Ce rol are familia ta în susținerea eforturilor tale în alergarea montană?
Familia s-a adaptat și a acceptat acest hobby pe care l-am îmbrațișat din 2012. Fiul meu a crescut vazându-mă alergând și ne-am organizat multe concedii ținând cont de perioada și zona unde avea loc câte un concurs de alergare.
7. Ce sfaturi ai oferi persoanelor care încearcă să echilibreze o carieră solicitantă cu pasiunea lor pentru alergarea montană?
Dacă alergarea devine un obicei și o prioritate, restul lucrurilor se pot aranja conform acestui nou stil de viață. Nu te teme de condițiile meteo și nu lăsa ca acestea să decidă dacă ieși sau nu la alergat.

8. Privind spre viitorul nu foarte îndepărtat – care este obiectivul tău pentru Brașov Marathon ediția 2024?
Sunt bucuros si recunoscător de fiecare dată când am ocazia să pot lua startul și când pot termina cu bine o cursă. Anul acesta voi participa la cursa de marathon în cadrul evenimentului vostru. Obiectivul este de a termina cu bine și cu un timp final sub 6 ore.