Brasov Marathon - Icon Ultramaraton

ULTRAMARATON


200

Locuri

Puncte ????Hidratare ???? Alimentare Ultra maraton
???? Șaua Tâmpei 5 km
???? La Băncuță 9 km
???? Poiana Ruia 14.5 km
???? Cabina Mică, Postăvaru 16 km
???? Carieră, Poiana Brașov 24.5 km
???? Bunloc 36 km
???? Cabana Piatra Mare 45, 49km
???? Bunloc 56 km
???? La Iepure 67km
Finish 70km

Când?

1 IUNIE 2024

Start

Piața Sfatului
ora 08:00

Timp limită

15 ore

Descrierea traseului

70km, 3900m diferență de nivel, 4 vârfuri

Vei lua startul din Piața Sfatului din apropierea Muzeului de Istorie. Înaintezi pe lângă Biserica Neagră, traversezi strada Nicolae Bălcescu către Poarta Schei. Odată trecut de aceasta, faci stânga pe lângă arena Liceului Sportiv. Apoi continui în urcare până pe aleea de sub Tâmpa (Tiberiu Brediceanu).

De pe aleea Tiberiu Brediceanu urci pe Drumul Serpentinelor, către coama Tâmpei, pe marcaj triunghi roșu. Din Vârful Tâmpa (960m, primul din Arcul Brașovului) cobori în Șaua Tâmpei și continui pe triunghi galben, până te întâlnești cu triunghi albastru. Urmezi drumul forestier către dreapta, în ușoară urcare. Acesta se transformă apoi într-o potecă ce intersectează culmea Crucurului. Din această intersecție de trasee mergi către stânga pe poteca marcată cu bandă albastră ce urcă pe culme.

Din Poiana Ruia, urci paralel cu pârtia Sulinar până pe Vârful Postăvaru (1799 m, al doilea din Arcul Brașovului). Din vârf vei coborî la Cabana Postăvaru, pe traseul cruce roșie - după cabina Kanzel, spre stânga, înaintea cabanei Salvamont. De la cabană cobori pe cruce albastră, traversezi pârtia Lupului și apoi prin pădure până la gondola din Poiana Brașov.

De la gondolă urmezi traseul cruce roșie, traversezi pârtia Bradul. Apoi alergi poteca ce trece pe deasupra stațiunii până în punctul “Cariera Veche”. De aici urmezi marcajul punct albastru, în urcare susținută, până într-o poiană unde este o intersecție de poteci. De aici, mergi spre dreapta pe poteca cu același marcaj, ce trece pe lângă Peștera de Lapte și continuă până în culmea Crucurului.

Coborând spre Poiana Stechil pe marcaj bandă albastră, marcajul cruce galbenă se desparte de bandă albastră după vârful Vama (1428m). Tot aici traseul de ultra se desparte de cel de maraton, comun pâmă în acest punct. Tu vei continua la dreapta pe marcajul cruce galbenă. La următoarea intersecție, după ce ai lăsat Valea Răcădăului pe dreapta, marcajele se despart din nou - cruce galbenă spre stânga și bandă albastră și triunghi galben spre dreapta. Continuă spre dreapta pe bandă albastră, treci printr-o intersecție cu bandă roșie, și alergi până aproape de cartierul Noua. De aici vei urma o potecă nemarcată de 6-700m până la spitalul Sf Constantin, treci pe sub podul de cale ferată, pe asfalt, apoi pe sub podul rutier peste râul Timiș, de pe DN1, iar la aproximativ 50m după podul rutier, vei continua pe Strada Stejarului (prima stradă imediat după sediul Bavaria Automobile). La intersecția cu strada Colonel Kiss Sándor se află postul de alimentare. Tot aici ai access și la dropbag-ul lăsat la start.

De aici vei continua pe strada Bonloc și apoi pe lângă stația inferioară a telescaunului Bunloc, pe marcajul triunghi roșu/bandă albastră. Treci pe lângă ruinele fostei cabane Bunloc, pe dreapta, și pe lângă cabana Sava pe stânga (atenție cabana Sava este proprietate privată și nu este deschisă publicului). Aproape de Vârful Bunloc (1185 m, al treilea din Arcul Brașovului), marcajele turistice se despart, iar tu vei urma banda albastră (Șirul Stâncilor) până la cabana Piatra Mare, unde este următorul post de alimentare. Începând cu ediția 2024, pe această porțiune marcată cu bandă albastră, din apropierea vârfului Bunloc până la intersecția cu bandă roșie, nu vor exista marcaje suplimentare înafara celor turistice.

De la cabană urci, urmând traseul triunghi albastru până pe Vârful Piatra Mare (1843 m, ultimul din Arcul Brașovului) și înapoi. La coborâre urmezi bandă galbenă. Înainte de Canionul Șapte Scări vei urma punct roșu, traseul de ocolire a canionului, iar după canion revii pe bandă galbenă până în Dâmbu Morii. ATENȚIE! Din 2023, traseul turistic punct roșu de ocolire a canionului a fost modificat pentru a evita o porțiune abruptă și alunecoasă - te rugăm să urmărești cu atenție marcajele în această zonă. Odată ajuns la Dâmbu Morii, continuă pe asfalt până la prima intersecție, cotește prima la dreapta pe strada Piatra Mare și după 50m la stânga pe Strada Fagului care se continuă cu Strada Colonel Kiss Sándor, pe sub pădure, până la postul de alimentare Bunloc.

De aici urmezi același traseu până la spitalul Sf Constantin, urci pe poteca nemarcată și apoi pe drumul forestier Noua. Alergi pe o serie de poteci până în culmea Răcădăului și apoi, traversând pe barajul Răcădău, te îndrepți pe promenada ce înconjoară muntele Tâmpa. Parcurge-o până când ajungi, din nou, în aleea Tiberiu Brediceanu; de aici înspre Piața Sfatului și Finish, în sens invers pe traseul de la start!!

ATENȚIE!

Începând cu ediția 2024, pe porțiunea marcată cu bandă albastră, din apropierea vârfului Bunloc până la intersecția cu bandă roșie, nu vor exista marcaje suplimentare în afara celor turistice. De ce? Brașov Marathon este dedicat în a crea un concurs sustenabil, dorind să fie un exemplu de bune practici. Asemenea decizii vor fi implementate de la o ediție la alta, reducând astfel semnificativ cantitatea de plastic utilizat, fără a sacrifica siguranța participanților. Am ales această porțiune deoarece voluntarii BvM au ajutat la împrospătarea marcajelor de pe acest traseu tursitic, în decursul anului trecut. Singura intersecție cu un alt traseu turistic este punct de direcționare cu voluntari, iar această porțiune este inclusă doar în traseul de ultramaraton, cursă a căror participanți au experiență montană anterioară.

Tot începând cu ediția 2024, la finalul traseului, pentru a intra pe aleea Tiberiu Brediceanu, se coboară pe ultima serpentină în loc de scările de lângă telecabină. Traseul se mărește astfel cu aproximativ 300 metri, dar eviți aglomerrația din zona telecabinei Tâmpa.

În 2023 s-a făcut o schimbare de ultim moment a traseului care inițial trebuia să ajungă până La Iepure, dar datorită unei porțiuni impracticabile a cărării, traseul a fost mutat peste barajul Răcădău. Considerăm oportună această schimbare și astfel va deveni una permanentă.

Tot în 2023 traseul turistic punct roșu de ocolire a canionului Șapte Scări a fost modificat pentru a evita o porțiune abruptă și alunecoasă - te rugăm să urmărești cu atenție marcajele în această zonă!


1

Timp limită intermediar 1

Intersecție Culmea Crucurului cu Peștera de Lapte (13.5 km)
3h:00m (ora 11:00)
2

Timp limită intermediar 2

“La Carieră” (24 km)
5h:00m (ora 13:00)
3

Timp limită intermediar 3

“Bunloc” (înainte de ultima urcare spre Vârful Bunloc și Vârful Piatra Mare - 37 km)
7h:30m (ora 15:30)
4

Timp limită intermediar 4

“Bunloc” (la coborârea din Vârful Piatra Mare - 56 km)
12h:45m (ora 20:45)

La cursa de ultramaraton ai posibilitatea să lași un drop-bag la start, la care vei avea acces ulterior în postul de alimentare de la Bunloc, atât la urcarea în Piatra Mare (km 37) cât și la coborâre (km 56). La finalul cursei îți vei putea recupera acest drop-bag, după scurgerea timpului limită. Organizatorii vă vor pune la dispoziție câte un sac pentru fiecare concurent, cu numărul de concurs atașat - nu sunt acceptate alte forme de depozitare și transport sau mai mulți saci per concurent.
Este permis accesul doar la propriul drop-bag. Vă rugăm nu lăsați obiecte de valoare în drop-bag!